Opcje drukowania:

Niesamowite ciasto z OCTEM

Ilość porcji1 porcja

Składniki na formę 21x21 lub tortownicę o średnicy 23cm
 3 filiżanki maki pszennej
 2 filiżanki cukru
 ½ filiżanki ciemnego kakao
 2 łyżeczki sody
 1 łyżeczka soli
 2 filiżanki gorącej wody
 ¾ filiżanki oleju
 2 łyżki octu
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
 aromat waniliowy
na wierzch
 dowolne owoce ja użyłam do jednego ciasta ananasa z puszki a do drugiej wiśni i płatków migdałów które wsypałam do ciasta, 2 łyżki grubego cukru
1

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników.

2

Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem.

3

Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.

Wartości odżywcze

Porcji 1