Opcje drukowania:

Najzdrowsze masło świata

Ilość porcji1 porcja

 1 awokado
 sok z ½ cytryny*
 ¼ łyżeczki soli morskiej
1

Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.

2

Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.

3

*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można  dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado  powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.