Opcje drukowania:

Najzdrowsza pizza świata

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas50 minut

 ¾ szklanki wody
 ¼ szklanki nasion chia
 2 łyżki nasion dyni
 1 łyżka nasion słonecznika
 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego
 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 1 sos pomidorowy
 100 g białego chudego twarogu
 1 garść szpinaku
 słodka, wędzona papryka
1

Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.

2

Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.

3

Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.

4

 Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.

5

Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 - 15 minut.

6

Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.

Uwaga!
7

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.

Wartości odżywcze

Porcji 2


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35