Opcje drukowania:

Najlepszy tort urodzinowy Baileys

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania15 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 30 minut

Składniki na ciasto:
 150 g masła
 200 g  czekolady 70 %
 ½ szklanki kakao w proszku
 1 ½ szklanki brązowego cukru
 150 ml likieru Baileys
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 50 ml śmietanki 30%
 3 jajka
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 ¼ soli
Składniki na polewę:
 200  g gorzkiej czekolady 70%
 ¼ szklanki śmietany 30%
 ½ szklanki Baileys
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)

2

Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.

3

Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.

4

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.

5

Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.

6

Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.

Wartości odżywcze

Porcji 12