Opcje drukowania:

Najlepszy tort orzechowo – czekoladowy

Ilość porcji8 porcji

Składniki na 3 blaty:
 5 jajek
 ¾ szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¾ szklanki cukru drobnego
 50 g mielonych orzechów włoskich
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Składniki na krem:
 300 ml śmietany kremówki 30%
 500 g serka mascarpone
 5 łyżek cukru pudru
 200 g gorzkiej czekolady 70%
 4 łyżki likieru  Bayleis orzechowego
Składniki na wykończenie tortu:
 słoika masła orzechowego
 4 łyżki syropu malinowego rozcieńczonego z 3 łyżkami wody
 1 garść orzechów włoskich
 2 wafelki typu Prince Polo
 50 g chałwy
 świeże maliny
 świeża mięta
Przygotowanie blatów:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 ºC z funkcją grzania góra - dół. Dno każdej foremki o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić, niczym nie smarować i nie wykładać papierem).

2

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja mam technikę że przez 40 sekund ubijam na maksymalnych obrotach miksera następnie zmniejszam do średnich) pod koniec dodawać stopniowo cukier - po 1 łyżce na minutę. (piana ma być błyszcząc i sztywna)

3

Do mocno ubitej piany dodawać cały czas miksując żółtka. (Po jednym tak aby przed każdym kolejnym masa była jednolita). Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.

4

W osobnej misce należy przesiać i wymieszać obie mąki. Następnie ponownie wymieszane mąki przesiać do ubitej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać tak aby powstało jednolite ciasto. (ja to robię zazwyczaj mikserem na wolnych obrotach)

5

Ciasto przelać do 2 foremek,  pozostawiając sobie ⅓ ciasta, którą należy wymieszać z mielonymi orzechami i przelać do ostatniej foremki.

6

Blaty piec około 15 -20 minut do momentu, w którym patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Po tym czasie każdy blat wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o ziemię z wysokości 60 cm. Wkładamy ponownie do wyłączonego już piekarnika, i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:
8

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali w 2 seriach po 30 sekund. Lekko ostudzić.

9

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i miksować aż wszystkie składniki się połączą.

10

Do kremu dodać likier oraz cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę.

Przygotowanie tortu:
11

Blaty wyjąć z foremek. Na środek patery rozsmarować łyżeczkę masła orzechowego aby ciasto było stabilne i nie ślizgało się po paterze.

12

Pierwszy biszkoptowy blat wyłożyć na paterę,nasączyć go delikatnie esencją malinową, następnie wyłożyć ⅓ kremu i równomiernie rozprowadzić.

13

Na krem położyć kolejny tym razem orzechowy blat, który należy posmarować masłem orzechowym, a  następnie kremem (pozostawić połowę kremu do wykończenia ciasta). Posypać z góry posiekanymi orzechami włoskimi.

14

Całość przykryć ostatnim biszkoptowym blatem ponownie nasączyć esencją malinową i przykryć pozostałym kremem. Dokładnie wykończyć nim cały tort. Kiedy będzie już równo położony należy całość przeciągnąć gorącym nożem aby krem stał się gładki i lśniący.

15

Dookoła udekorować malinami, z góry również oraz pokrojonymi wafelkami. Całość oprószyć chałwą oraz listkami mięty.

Wartości odżywcze

Porcji 8