Opcje drukowania:

Najlepszy tort migdałowy

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spody:
 6 białek
 300 g cukru drobnego do wypieków
 100 g cukru pudru
 400 g mielonych migdałów
 ½ łyżeczki proszku dopieczenia
Składniki na krem:
 6 żółtek
 250 ml śmietany 30%
 6 łyżek cukru
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 laska wanilii
 200 g masła
Składniki na dekoracje:
 100 g migdałów słupki
 3 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta soli morskiej
 5 owoców marakui
Przygotowanie spodów:
1

Piekarnik nagrzać do  temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować 2 formy o średnicy 20 cm wykładając je papierem do pieczenia.

2

Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty.

3

Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę.

4

Cukier puder należy wymieszać  w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

5

Do ubitej,sztywnej masy z białek dodać zawartość miski z mielonymi  migdałami.Całość delikatnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6

Masę przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 150 C i piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blaty do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:
7

Żółtka ubić mikserem z  cukrem, aż do momentu kiedy masa będzie gęsta - około 5 minut.

8

Do ucieranych żółtek dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować kolejną minutę.

9

W rondelku zagotować śmietankę  wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.

10

Usnąć laskę wanilii i bardzo cienkim strumieniem wlewać śmietankę  do ucieranych żółtek.

11

Masę przelać do rondla i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

12

Masło wyjąć z lodówki -niech osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ucierać je 5 minut na puszyste krem aż stanie się białe.

13

Do cały czas ucieranego masła dodawać powoli po łyżce kremu budyniowego. Ma powstać gładki, żółty krem maślano-bydyniowy.

Przygotowanie dodatków:
14

Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru trzcinowego, dodać słupki migdałów i wszystko dokładnie wymieszać tak aby karmel pokrył migdały.

15

Całość posypać szczyptą soli i równo rozłożyć na papierze do pieczenia. Ostudzić, a następnie rozkruszyć bardziej posklejane kawałki.

16

Marakuje przekroić w połowie.

17

Wystudzony blat wyłożyć na  paterę, następnie na niego wyłożyć  ¾ kremu i przykryć kolejnym blatem.

18

Na samą górę wyłożyć pozostały krem. Całość udekorować karmelizowanymi migdałami.

19

Podawać z połówką marakui.