Opcje drukowania:

Najlepszy Tort Brownie – łatwy i doskonały!

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód Brownie:
 200 g gorzkiej czekolady
 200 g miękkiego masła
 190 g cukru pudru trzcinowego
 3 jajka
 110 g mąki pszennej
Składniki na masę bezową:
 3 białka jaj
 150 g cukru pudru trzcinowego
 ¼ łyżeczki octu winnego
 100 g orzechów włoskich
Składniki na krem waniliowo - malinowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 250 g mascarpone
 100 g cukru pudru
 1 laska wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 200 g malin świeżych lub mrożonych
BROWNIE:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.

2

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.

3

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.

4

Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.

5

Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.

6

Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.

7

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.

BEZA:
8

W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.

9

Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.

10

Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.

11

Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.

12

Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:

13

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

14

Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.

SKŁADANIE TORTU:
15

Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą  do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.