Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.
Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.
Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.
Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.
Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.
Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.
Porcji 0