Opcje drukowania:

Najlepszy hummus

Ilość porcji1 porcja

 400 g suchej ciecierzycy
 180 g tahiny BIO naturalnej (jasnej)
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 liście laurowe
 4 ząbki czosnku
 120 ml lodowatej wody
 ½ łyżeczki soli różowej
 sok z ½ cytryny
 1 natka pietruszki
 1 łyżeczka płatków chili
 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1

 W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.

2

Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.

3

Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".

4

Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.

5

Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)

6

Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Uwaga!
7

soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie

8

warto do przygotowania hummusu użyć  mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia

9

lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki

Wartości odżywcze

Porcji 0