W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.
Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.
Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".
Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.
Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)
Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie
warto do przygotowania hummusu użyć mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia
lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki
Porcji 1