Opcje drukowania:

Najlepszy chłodnik z botwinki

Ilość porcji8 porcjiCzas Przygotowania15 minutCałkowity czas8 godziny

 1 pęczek botwinki
 1 pęczek koperku
 1 pęczek szczypiorku
 1 pęczek rzodkiewki
 1 sok z ½ cytryny
 1 łyżeczka chrzanu
 1 łodyga selera naciowego
 2 ząbki czosnku
 1 bulion warzywny lub woda
 1 l kefiru
 sól i pieprz do smaku
1

Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.

2

Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą - tyle aby przykryć botwinkę. Gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

3

Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy oraz starte na tarce rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.

4

Całość doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Chłodnik podawać mocno schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wartości odżywcze

Porcji 8