Opcje drukowania:

Najlepszy bulion warzywny

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas3 godziny 30 minut

 2 marchewki
 1 pietruszka
 ¼ selera
 2 łodygi selera naciowego
 1 liść kapusty włoskiej
 1 plaster kapusty włoskiej
 ½ pora
 1 pęczek natki pietruszki
 1 pęczek koperku
 3 pieczarki
 2 ząbki czosnku
 ½ cebuli
 1 łyżeczka ziaren pieprzu
 2 liście laurowe
 1 pomidor
 2 L wody
 sól i pieprz
1

Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.

2

Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.

3

Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.

4

Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować - wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
5

w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki

6

świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła

7

zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów

8

do bulionu można dodać ziele angielskie

Wartości odżywcze

Porcji 2