Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,
Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera, pomidory w puszce, passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.
Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu około 1,5 - 2 h.
Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.
Porcji 0