Opcje drukowania:

Najlepsze spaghetti bolognese

Ilość porcji4 porcje

Składniki na sos dla 4-5 osób:
 500 g mięsa mielonego wołowego
 ¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
 1 duża czerwona cebula
 5 ząbków czosnku
 1 świeża bazylia
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
 5 suszonych pomidorów
 3 łodygi selera naciowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 4 łyżki oleju
 sól
 pieprz
 ser dojrzewający – Pecorino
 makaron spaghetti
1

Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję  wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.

3

Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera,  pomidory w puszce,  passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.

5

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i  gotuję na małym ogniu około 1,5 - 2 h.

6

Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.

Wartości odżywcze

Porcji 4