Opcje drukowania:

Najlepsze pieczone żeberka

Ilość porcji1 porcja

 4 kg żeberek
 ¾ szklanki brązowego cukru - można użyć miodu
 1 łyżeczka soli wędzonej  ale może też być zwykła
 1 łyżka papryki słodkiej
 5 ząbków czosnku
 ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej
 2 szklanki sosu barbecue lub ketchupu
1

Żeberka umyć i oczyścić.

2

Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.

3

Rozgrzać piekarnik do 150 ºC

4

Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.

5

Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości