Opcje drukowania:

Najlepsze muffinki bananowe

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas25 minut

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki mąki żytniej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 3 dojrzałe banany
 1 jajko
 1 łyżka soku z cytryny
  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki cukru kokosowego
 Do dekoracji: suszone banany
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.

3

W drugiej misce zmiksować za pomocą  blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.

4

Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż  ciasto będzie jednolite.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

7

cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu

8

olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym

9

jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik

10

muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.

Wartości odżywcze

Porcji 0