Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.
Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.
W drugiej misce zmiksować za pomocą blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.
Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.
mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu
olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym
jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik
muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.
Porcji 0