Opcje drukowania:

Najlepsze lody ?

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas4 godziny

 1 ½ szklanki mleka 3,2%
 ¼ szklanki śmietany 36%
 1 szczypta soli himalajskiej
 ½ szklanki cukru drobnego
 4 żółtka
 1 skórka starta z cytryny
 ¼ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
 1 porcja = 180 kcal
1

 W rondlu wymieszać mleko i śmietankę wraz z połową porcji cukru. Doprowadzić do wrzenia.

2

W osobnej misce utrzeć za pomocą miksera żółtka z pozostałym cukrem. Ucierać do momentu, w którym masa będzie kremowa i podwoi swoją objętość.

3

Stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką do masy z żółtkami, cały czas mieszając.

4

Masę przełożyć do rondla. Dodać skórkę startą z cytryny. Podgrzewać i mieszać całość jeszcze 5 minut aż masa nieco zgęstnieje.

5

Rondel odstawić z ognia, nieco przestudzić i wmieszać do masy olej rzepakowy. Całość dobrze połączyć.

6

Masę wystudzić (najlepiej przykryć ją bezpośrednio folią spożywczą, aby nie powstał kożuch). Całość schłodzić w lodówce, a następnie za pomocą maszyny do lodów zrobić lody.

7

Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki i co 30 minut wyjmujemy i mieszamy całość.

8

Lody polewamy odrobiną oleju rzepakowego i z dodatkiem szczypty soli himalajskiej.

Możliwości:
9

lody można wzbogacić o miętę, werbenę lub melisę

10

zamiast cukru białego można użyć cukru trzcinowego lub kokosowego

11

w wersji wegańskiej mleko i śmietanę można zastąpić mlekiem koksowym. Zamiast żółtek do zagotowanej mieszaniny dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką mleka roślinnego lub wody.