W rondlu wymieszać mleko i śmietankę wraz z połową porcji cukru. Doprowadzić do wrzenia.
W osobnej misce utrzeć za pomocą miksera żółtka z pozostałym cukrem. Ucierać do momentu, w którym masa będzie kremowa i podwoi swoją objętość.
Stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką do masy z żółtkami, cały czas mieszając.
Masę przełożyć do rondla. Dodać skórkę startą z cytryny. Podgrzewać i mieszać całość jeszcze 5 minut aż masa nieco zgęstnieje.
Rondel odstawić z ognia, nieco przestudzić i wmieszać do masy olej rzepakowy. Całość dobrze połączyć.
Masę wystudzić (najlepiej przykryć ją bezpośrednio folią spożywczą, aby nie powstał kożuch). Całość schłodzić w lodówce, a następnie za pomocą maszyny do lodów zrobić lody.
Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki i co 30 minut wyjmujemy i mieszamy całość.
Lody polewamy odrobiną oleju rzepakowego i z dodatkiem szczypty soli himalajskiej.
lody można wzbogacić o miętę, werbenę lub melisę
zamiast cukru białego można użyć cukru trzcinowego lub kokosowego
w wersji wegańskiej mleko i śmietanę można zastąpić mlekiem koksowym. Zamiast żółtek do zagotowanej mieszaniny dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką mleka roślinnego lub wody.