Opcje drukowania:

Najlepsze lody o smaku…

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania15 minut

 ¾ szklanki śmietany kremówki 36%
 ¾ szklanki mleka 3,2%
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanki Baileys lub innego likieru
 8 żółtek
  szklanki cukru pudru trzcinowego
 1 szczypta soli
1

W rondelku doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i Baileys.

2

W osobnej misce ucierać żółtka wraz z cukrem i szczyptą soli przez 4 minuty.

3

Do masy z żółtek wlać, cały czas mieszając połowę gorącego płynu ze śmietaną. Ważne jest aby cały czas mieszać.

4

Następnie całą masę jajeczną przelać do rondla ze pozostałą śmietaną i na niskim ogniu, ciągle mieszając całość gotować aż masa lekko  zgęstnieje.

5

Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Wlać mieszaninę do pojemnika i przykryć folią łagodnie dociskając do kremu - ma to zapobiec tworzeniu się kożucha.  Całość schłodzić mocno w lodówce.

6

Schłodzoną masę przełożyć do maszyny do lodów i wyrabiać lody lub włożyć do zamrażarki i co godzinę mieszać.

Wartości odżywcze

Porcji 4