W rondelku doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i Baileys.
W osobnej misce ucierać żółtka wraz z cukrem i szczyptą soli przez 4 minuty.
Do masy z żółtek wlać, cały czas mieszając połowę gorącego płynu ze śmietaną. Ważne jest aby cały czas mieszać.
Następnie całą masę jajeczną przelać do rondla ze pozostałą śmietaną i na niskim ogniu, ciągle mieszając całość gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Wlać mieszaninę do pojemnika i przykryć folią łagodnie dociskając do kremu - ma to zapobiec tworzeniu się kożucha. Całość schłodzić mocno w lodówce.
Schłodzoną masę przełożyć do maszyny do lodów i wyrabiać lody lub włożyć do zamrażarki i co godzinę mieszać.
Porcji 4