Opcje drukowania:

Najlepsze Krakersy

Ilość porcji14 porcjiCzas Przygotowania1 godz. 10 minutCzas pieczenia6 minutCałkowity czas1 godz.

 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 125 ml letniej wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 dodatki: czarnuszka, listki bazylii, jasny sezam
1

Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.

2

Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.

5

Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.

6

Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.

Możliwości:
7

krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane

8

krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.

9

krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką

10

można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.

Wartości odżywcze

Porcji 0