Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.
Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.
Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.
krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane
krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.
krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką
można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.
Porcji 14