Opcje drukowania:

Najlepsze kokosanki

Ilość porcji28 porcji

Składniki na około 28 sztuk:
 400 g wiórków kokosowych
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 2 łyżki rumu
 2 białka
 1 łyżeczka soku z limonki
 1 skórka z limonki
1

Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę  160 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.

3

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.

4

Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.

5

Piec około 10-15 minut aż nabiorą  lekko złotego koloru. Ostudzić.

6

Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 0