Opcje drukowania:

Najlepsze ciasto dyniowe

Ilość porcji1 porcja

Uwaga wszystkie składniki o temperaturze pokojowej !
Składniki na ciasto
 3 szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżka cynamonu
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
 ¼ łyżeczki kardamonu
 2 szklanki puree z dyni
 2 szklanki cukru
 4 jajka
 1 ¼ szklanki oleju słonecznikowego
 100 g skórki pomarańczy Piątnica
 50 g orzechów brazylijskich Piątnica
 80 g płatków migdałów Piątnica
Składniki na krem cynamonowy:
 200 g masła
 400 g sera mascarpone
 1 szklanka cukru pudru
 1 łyżka cynamonu
Składniki na orzechy w karmelu:
 200 g cukru
 1 łyżka syropu kukurydzianego
 1 łyżka soku z cytryny
 2 łyżki masła
 100 g orzechów makadamia Piątnica
 100 g pestek dyni Piątnica
Ciasto:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotować dwie foremki z kominem o średnicy 20 cm smarując je tłuszczem i obsypując 2 łyżkami mąki.(Ja użyłam foremek sylikonowych).

2

Puree z dyni•, olej oraz cukier ucierać mikserem, aż powstanie gładka masa (około 5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku na minutę aby wszystkie składniki się połączyły.
•Jak zrobić puree z dyni? Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i zblendować.

3

Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon i sól.

4

W osobnej misce wymieszać skórkę pomarańczy, płatki migdałów oraz grubo posiekane orzechy brazylijskie z 3 łyżkami wcześniej przesianej mąki z przyprawami.

5

Do płynnej masy dodać przesianą mąkę i zmiksować do momentu, aż ciasto będzie gładkie.

6

Do ciasta dodać zawartość miski z bakaliami i całość delikatnie ponownie wymieszać.

7

Ciasto przelać do przygotowanych foremek do ich ¾ wysokości i piec 1 godzinę lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek jest suchy. Ciasto wystudzić.

Krem cynamonowy:
8

Masło ucierać z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem około 6 minut, aż będzie puszyste i kremowe.

9

Do masła cały czas miksując dodawać po łyżce sera. Masa ma być gładka.

Przygotowanie karmelu:
10

Na patelni o grubym dnie podgrzać cukier, masło, syrop kukurydziany i sok z cytryny - mieszać aby cukier dobrze się rozpuścił.

11

Karmel będzie gotowy po  około 7-8 minutach - ma mieć orzechowy kolor, kiedy go osiągnie dodajemy orzechy makadamia i pestki dyni. Całość dobrze wymieszać aby karmel idealnie pokrył wszystkie składniki.

12

Masę wylać na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Ostudzić i połamać.

Przygotowanie finalne ciasta:
13

Pierwszy blat wyłożyć na paterę  tak jak leży w piekarniku/ w foremce naturalnie ciasto. W dziurę wewnątrz ciasta włożyć pokruszone orzechy w karmelu.

14

Na gotowy  blat wyłożyć połowę kremu cynamonowego, a następnie przykryć drugim blatem tym razem ułożonym przeciwnie do dolnego. Ponownie w dziurę włożyć orzechy aby wypełniły ją całkowicie.

15

Na górę ciasta wyłożyć pozostały krem i ewentualnie udekorować kawałkiem odciętej dyni.

Uwaga!
16

- ciasto można przygotować w 2 foremkach o średnicy 20 cm - należy wtedy wyciąć w środku krąg w który wkłada się karmelizowane orzechy
- do ciasta można dodać dowolnych bakalii tak aby  nie przekroczyć 230 g, również do karmelu można użyć innych dodatków
- do karmelu nie trzeba dodawać syropu kukurydzianego - można zastąpić go miodem lub pominąć zwiększając  ilość soku z cytryny o 1 łyżkę
- jeżeli powstała za duża bryła karmelizowanych orzechów można ja zmiksować w rozdrabniaczu