Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )
Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.
Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.
Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.
Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.