Opcje drukowania:

Najlepsze ciasto bananowe

Ilość porcji1 porcja

Składniki: - ważne aby miały temperaturę pokojową!
 3 średnie dojrzałe banany
 ½ cytryny
 440 g mąki pszennej
 250 g cukru*
 3 jajka
 340 ml maślanki
 120 g miękkiego masła
 1 szczypta soli
 1 ½ łyzeczki sody oczyszczonej
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )

2

Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.

3

Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.

4

Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

5

Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.

6

Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.

7

Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.