Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.
W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.
Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.
Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.
- do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z cytryny lub pomarańczy
- można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej,mąki owsianej jak i maki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną
- zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
- masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
- cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię
Porcji 0