Opcje drukowania:

Najlepsze ciasteczka owsiane

Ilość porcji35 porcji

Składniki na 35 sztuk ciastek:
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 3 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żurawiny
 2 jajka
 1 szklanka masła (1 kostka 200g)
 1 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.

3

W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.

4

Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.

5

Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.

6

Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.

Możliwości:
7

- do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z cytryny lub pomarańczy
- można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej,mąki owsianej jak i maki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną
- zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
- masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
- cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię

Wartości odżywcze

Porcji 0