Opcje drukowania:

Najlepsze Chlebki naan

Ilość porcji8 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

Najlepsze jakie jadłeś!

 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ½ szklanki wody
 2 ½ szklanek mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 3 łyżki oliwy z oliwek
  szklanki jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki masła
 1 pietruszka natka
1

Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.

2

W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.

4

Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.

5

Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:
6

można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 213
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.7g11%
Węglowodany 31.7g11%
Białko 5.7g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.