Najlepsze jakie jadłeś!
Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.
W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą
można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
Porcji 8
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.