Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę,majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu.
Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą.
Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.
Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody
Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną
Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii.
Porcji 0