Opcje drukowania:

Najlepsze Chili con carne z czekoladą

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 duże porcje
 500 g mielonego mięsa wołowego
 1 czerwona cebula
 2 łodygi selera naciowego
 2 ząbki czosnku
 400 g pomidorów krojonych w kartoniku
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 mała puszka kukurydzy
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 2 papryczki chili
 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
 ½ łyżeczki majeranku
 ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz
 3 kostki czekolady 70%
 1 natka pietruszki
 kwaśna śmietana
1

Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut.

2

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

3

Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę,majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu.

4

Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą.

5

Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.

Uwaga!
6

Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody

7

Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną

8

Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii.

Wartości odżywcze

Porcji 4