Opcje drukowania:

Najlepsza zupa pomidorowa

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 puszka pomidorów krojonych
 2 szalotki
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 6 pomidorów suszonych w oliwie
 500 ml bulionu drobiowego
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka miodu
 1 szczypta cynamonu
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny, parmezan
1

Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).

2

Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.

3

Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.

4

Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.

5

Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.

6

Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.

Możliwości:
7

pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C

8

szalotki można zastąpić zwykłą cebulą

9

papryczka chili  - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach

10

pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy

11

 bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw

12

1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym

13

oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 110
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.5g10%
Sód 376mg16%
Potas 190mg6%
Węglowodany 10.1g4%
Białko 3.7g8%

Wapń 19%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.