Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).
Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.
pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C
szalotki można zastąpić zwykłą cebulą
papryczka chili - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach
pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy
bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw
1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym
oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron
Porcji 5
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.