Opcje drukowania:

Najlepsza kutia

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki pęczaku
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 szklanka  żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i pekan
 ½ szklanki suszonych moreli
 ½ szklanki skórki pomarańczowej
 1 kieliszek rumu
1

Pęczak gotować w osolonej wodzie około 15 min. Odcedzić i przestudzić.

2

Zmielony mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu.

3

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać kieliszek rumu. Wystudzić.

4

Masę makową połączyć z pęczakiem. Całość schłodzić.