Opcje drukowania:

Najlepsza Babka Cioci Janki

Ilość porcji15 porcjiCzas Przygotowania15 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

UWAGA!! wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
 390 g mąki pszennej typ 550 ą
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 200 g masła
 1 szklanka cukru
 4 jajka
 250 ml jogurtu naturalnego
 3 łyżki kakao
Składniki na polewę: 
 2 łyżki kakako
 2 łyżki masła
 1 łyżka cukru pudru
 2 łyżki śmietanki lub mleka do kawy
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.

3

W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)

4

Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.

5

¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.

6

Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

7

Przygotować polewę. Wszystkie jej  składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)

Wartości odżywcze

Porcji 0