Opcje drukowania:

Musli dr Birchera

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas8 godziny

Czyli surówka piękności!

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 ¼ szklanki soku jabłkowego
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka syropu klonowego
 200 g jogurtu naturalnego
 1 Szczypta cynamonu
 1 łyżka dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia)
 1 jabłko
 opcjonalnie owoce do dekoracji
1

W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.

2

Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.

3

Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami

Możliwości
4

można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
można zrobić również wersję z gruszką
jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 403
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9g14%
Węglowodany 66.5g23%
Białko 12.5g25%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.