Opcje drukowania:

Murzynek z orzechami. Biegaj z sercem i Żarłostacja.

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki sody
 1 duże jajko
 2 białka
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić aromatem)
 ½ szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam brazylijskich i pistacji)
Polewa czekoladowa:
 100 g czekolady gorzkiej
 4 łyżki śmietany 12% do kawy
1

W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)

2

W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.

3

Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.

4

Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.

5

Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:
6

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.