Opcje drukowania:

Murzynek miodowy z orzechami

Ilość porcji1 porcja

 180 g gorzkiej czekolady
 6 łyżek masła
 2 jajka
  szklanki miodu
 1 łyżeczka
 ½ szklanka mąki pszennej razowej (lub zwykłej)
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 szklanka orzechów (ja dałam migdały, pestki dyni i pistacje)
Polewa Czekoladowa
 100 g czekolady deserowej
 1 łyżka masła
1

Podgrzewamy piekarnik do temp 180 C. Blaszkę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2

W rondlu, na małym ogniu topimy masło i czekoladę. Ściągamy z palnika, nieznacznie chłodzimy i mieszamy z jajkami, miodem i wanilią.

3

W małym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy z masą czekoladową i orzechami.

4

Nakładamy ciasto równomiernie do foremki. Pieczemy 20 -25 min lub do momentu, gdy stwierdzimy, że środek ciasta jest sprężysty.  Chłodzimy.

5

Polewamy polewą czekoladową przygotowaną ze 100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z łyżką masła w kąpieli wodnej i posypujemy prażonymi orzechami.