Opcje drukowania:

Mule z cydrem

Ilość porcji1 porcja

 1 kg świeżych muli
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka masła
 100 ml cydru
 1 szalotka
 3 ząbki czosnku
 ½ czerwonej papryczki chili
 1 świeża natka pietruszki
 różowa sól himalajska
1

Małże oczyścić z wąsów i zabrudzeń pod bieżącą wodą. Sprawdzić jeżeli są otwarte stukając o blat czy się zamykają. Jeżeli tak tzn że są dobre.

2

Na rozgrzane dno garnka wlać oliwę i masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty przez praskę czosnek posypując delikatnie solą.

3

Dodać chili i smażyć jeszcze minute. Po tym czasie dodać cydr i zagotować.

4

Do garnka włożyć mule i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż się otworzą od czasu do czasu mieszają (mule które się nie otwarły wyrzucamy)

5

Na koniec całość obficie posypujemy drobno posiekaną pietruszką oraz doprawiamy solą.

6

Mule można podawać z bagietką (moim zdaniem najlepsza wersja) lub wymieszane z ugotowanym makaronem.