Opcje drukowania:

Muffinki "Do ręki"

Ilość porcji12 porcji

Składniki na 12 sztuk
 225 g mąki pszennej
 25 g kakao
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
 100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
 2 duże jajka
 300 ml kwaśnej śmietany
 150 g brązowego cukru
 85 g masła, roztopionego
1

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
- mąkę
- kakao
- proszek do pieczenia
- sodę oczyszczoną
- cukier

2

W drugim naczyniu mokre:
- roztrzepane jajka
- śmietanę
- masło

3

Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.

4

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wartości odżywcze

Porcji 0