Opcje drukowania:

Moje ukochane kartofle!

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 porcje
 4 ziemniaki jednakowej wielkości
 150 g boczku
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu greckiego
 1 skórka z cytryny
 1 zielona cebulka
 1 garść świeżej mięty
 sól morska
1

Ziemniaki umyć, wyszorować i pozostawić w łupinach.

2

W dużym garnku zagotować wodę, położyć sito( lub użyć garnka do gotowania na parze) tak aby sito nie dotykało wody.

3

Ziemniaki umieścić na sitku, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

4

W czasie kiedy ziemniaki się gotują, boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

5

W miseczce wymieszać jogurt ze skórką z cytryny i posiekaną miętą.

6

Ugotowanego ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć lekko środek oprószyć solą morską i do miseczek nakładać obsmażony boczek.

7

Na każdego ziemniaka wykładać kleks jogurtu i posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 0