Opcje drukowania:

Moja idealna jajecznica

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 5 jajek ekologicznych
 1 łyżki masła
 szczypiorek
1

Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.

2

Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.

3

Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

4

Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.

5

Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.

Możliwości:
6

jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 278
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 19g30%
Węglowodany 9g3%
Białko 17g34%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.