Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.
Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.
Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.
Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.
jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.
Porcji 2
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.