Opcje drukowania:

Moczka – śląska potrawa z piernika

Ilość porcji5 porcji

 200 g piernika
 250 ml ciemnego piwa
 2 l kompotu ze śliwek
 1 laska cynamonu KAMIS
 50 g orzechów włoskich
 50 g orzechów laskowych
 100 g migdałów
 50 g suszonych śliwek
 100 g suszonych moreli
 100 g rodzynek
 50 g suszonych wiśni
 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia i kardamonem KAMIS
 sok z cytryny
 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady
1

Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.

2

Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.

3

Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.

4

Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.

Wartości odżywcze

Porcji 5