Opcje drukowania:

Marynowana feta z cytryną

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 1 cytryna
 2 łyżki soku z cytryny
 250 g sera feta
 chili w płatkach
 2 liście laurowe
 1 olej rzepakowy tłoczony na zimno
 1 łyżka pestek dyni
 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
1

Słoik umyć i dobrze osuszyć. Fetę pokroić w dowolne kawałki i umieścić w naczyniu.

2

Cytrynę pokroić w plastry, przesmarować odrobiną oleju rzepakowego rafinowanego i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

Cytryny piec w piekarniku nastawionym na 200 º C z funkcją grzania góra-dół przez 10-12 minut, aż zrobią się lekko rumiane. Wyjąć i ostudzić.

4

Do fety dodać chili w płatkach, liście laurowe, pestki dyni oraz wystudzone cytryny i sok z cytryny. Całość zalać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

5

Odstawić do lodówki aby się przegryzł na 24 godziny. Należy go spożyć w ciągu 2 tygodni. Z każdym dniem smakuje lepiej.

Możliwości:
6

do marynowania można użyć rozmarynu, tymianku, pieprzu, oregano

7

całość można wzbogacić o oliwki i suszone pomidory

8

każdy kawałek fety można obtoczyć w posiekanych ziołach np. szczypiorku lub w nasionach np. czarnuszki

Wartości odżywcze

Porcji 4