Słoik umyć i dobrze osuszyć. Fetę pokroić w dowolne kawałki i umieścić w naczyniu.
Cytrynę pokroić w plastry, przesmarować odrobiną oleju rzepakowego rafinowanego i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cytryny piec w piekarniku nastawionym na 200 º C z funkcją grzania góra-dół przez 10-12 minut, aż zrobią się lekko rumiane. Wyjąć i ostudzić.
Do fety dodać chili w płatkach, liście laurowe, pestki dyni oraz wystudzone cytryny i sok z cytryny. Całość zalać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Odstawić do lodówki aby się przegryzł na 24 godziny. Należy go spożyć w ciągu 2 tygodni. Z każdym dniem smakuje lepiej.
do marynowania można użyć rozmarynu, tymianku, pieprzu, oregano
całość można wzbogacić o oliwki i suszone pomidory
każdy kawałek fety można obtoczyć w posiekanych ziołach np. szczypiorku lub w nasionach np. czarnuszki
Porcji 4