Opcje drukowania:

Marchewki z dipem harissa

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

 1 pęczek marchewek (ok 6 sztuk)
 1 oliwy z oliwek
 200 g jogurtu greckiego
 2 łyżki harissy
 Sok z ½ cytryny
 szczypta soli
 50 g sera feta
 świeża pietruszka
1

Piekarnik nagrzać do 220 °C. Marchewki oczyścić i przekroić wzdłuż w połowie, odcinając nać.

2

Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Całość skropić oliwą. Piec przez 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.

3

Przygotować sos: w rozdrabniaczu zmiksować jogurt, harissę, sok z cytryny i sól.

4

Na duży talerz wyłożyć sos, następnie wyłożyć podpieczone marchewki i całość posypać drobno pokruszoną fetą oraz posiekaną pietruszką.

Wartości odżywcze

Ilość 579g

Porcji 3


Ilość na porcję
Kalorie 154
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9g14%
Węglowodany 13.6g5%

Błonnik pokarmowy 2.6g11%
Białko 6g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.