Opcje drukowania:

Makaroniki

Ilość porcji1 porcja

 3 białka - odstane w temperaturze pokojowej min 12 godzin
 200 g zmielonych migdałów
 200 g cukru pudru
 1 szczypta soli
Krem czekoladowo orzechowy
 250 g mascarpone
 7 łyżek nutelli
1

Migdały mielone miksujemy razem ze 100 g cukru pudru w młynku do kawy tak aby nie było grudek.

2

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli pod koniec dodając pozostałe 100 g cukru pudru.

3

Do masy z białek dodajemy make migdałową i delikatnie mieszamy.

4

Masę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok 2 cm. Ja użyłam specjalnej maty do pieczenia makaroników która ułatwia zadanie.

5

Odstawić na ok 30 min aż na makaronikach powstanie skorupka wyczuwalna przy dotknięciu palcem.

6

Piekarnik nagrzać do temp 140 C i piec ok 14 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

7

Gotowe makaroniki przekładać masą z serka mascarpone wymieszanego z nutellą lub samym kremem orzechowym.