Opcje drukowania:

Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 2 garści makaronu tagliatelle
 1 garść orzechów włoskich
 2 garście szpinaku
 1 garść startego parmezanu
 1 olej rzepakowy
 1 łyżka masła
 1 papryczka chili
 3 ząbki czosnku
 500 g krewetek
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz
1

Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.

2

Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.

3

Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.

4

Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.

5

Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.

6

Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

7

Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.

8

Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 2