Z dipem koperkowym
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (rozmiar ok 40x40 cm)
W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1 cytryny, posiekaną połowę pęczka koperku , słodką paprykę i szczyptę soli oraz pieprzu.
Na każdym arkuszu papieru ułożyć bardzo cienko pokrojone ziemniaki – doprawić je solą i pieprzem.
Następnie na nie położyć łososia i skropić przygotowanym sosem z oliwy z oliwek. Na wierzch każdej ryby wyłożyć po 2 plasterki cytryny.
Z każdego zestawu utworzyć pakieciki poprzez złożenie papieru. Sakiewki przenieść na blachę do pieczenia i umieścić całość w piekarniku na około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W drugiej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny i pozostały drobno posikany koperek oraz rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać łososia z dipem koperkowym.
można użyć dowolnej ryby
zamiast ziemniaków można użyć fasolki szparagowej, pokrojonej w talarki cukinii lub cienko pokrojonych batatów
Porcji 4
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.