Żółtka ucierać wraz z cukrem za pomocą miksera przez 10 minut, aż powstanie gęsta, kremowa masa.
Śmietanę zagotować wraz z mlekiem. Dodać mak i gotować całość 5 minut.
Gorący płyn wlewać cienką stróżką do cały czas ubijającej się masy z żółtkami (należy zmniejszyć obroty).
Całą masę dobrze wymieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Dodać chałwę i całość mieszać i gotować jeszcze kilka minut uważając aby się nie przypaliło.
Do masy dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do miski i przykryć krem bezpośrednio folią spożywczą. Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce.
Masę przelać do maszyny do robienia lodów i postępować wg instrukcji przygotowywania lodów. Dla osób nie mających maszyny - wystarczy schłodzoną masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki i co 30 minut przez 3 godziny mieszać aż lody stwardnieją.
Porcji 0