Opcje drukowania:

Letnie ciasto jogurtowe

Ilość porcji1 porcja

Składniki na mus morelowy:
 2 łyżki masła
 400 g moreli świeżych
 4 łyżki cukru
 1 szczypta cynamonu
Składniki na ciasto:
 100 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
 150 g cukru
 180 g mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 jajka
 skórka strata z 1 cytryny
 50 g masła
 1 szczypta soli
 1 świeży tymianek
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wielkości 10 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka ucierać z cukrem i skórką z cytryny przez około 8 minut.

3

Dodać jogurt o temperaturze pokojowej, rozpuszczone masło oraz przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszać przez około minutę.

4

Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.

5

Piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy. Wystudzić. Udekorować listkami tymianku.