Opcje drukowania:

Lemon merinque pie

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 250 g mąki
 125 g miękkiego masła
 60 g cukru pudru
 1 jajko
 1 szczypta soli
Składniki na masę cytrynową: (szklanka = 250 ml)
 ¾ szklanki cukru
 ¼ szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
 1 ½ szklanki wody
 1 szczypta soli
 6 żółtek
 ½ szklanki soku z cytryny (u mnie były to 2 cytryny)
 skórka starta z 2 cytryn
 2 łyżki masła
Składniki na bezę włoską:
 6 białek
 350 g cukru do wypieków
 60 ml  wody
Ciasto:
1

W misce zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Ma być gładkie i pulchne. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

2

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół.

3

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć nim przygotowaną formę.  Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem.

4

Piec 20-25 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier i obciążenie. Ostudzić w formie (to ważne!!! aby ciasto do momentu całkowitego wystudzenia pozostało w formie - wtedy się nie połamie się i nie pokruszy! z łatwością da się wyjąć.)

5

Kruchy spód wyłożyć na paterę.

Masa cytrynowa:
6

W rondelku wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą, sól i wodę. Postawić na małym ogniu, mieszając od czas do czasu.

7

Kiedy cukier się rozpuści ciągle mieszając dodać stopniowo po 2 żółtka, skórkę  oraz sok z cytryn. Zwiększyć ogień i poczekać aż masa zgęstnieje około 5-8 minut pod koniec dodając masło.

8

Krem cytrynowy wylać na podpieczony kruchy spód.

Przygotowanie bezy włoskiej:
9

Wodę wraz z 300 g cukru zagotować tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, a całość osiągnęła temperaturę 120 C. (Jeżeli nie mamy termometru cukierniczego łatwo to sprawdzić biorąc łyżką odrobinę płynu i wlewając ją do szklanki z zimną wodą. Jeżeli zrobi się kuleczka tzn, że osiągnęliśmy wymagana temperaturę.)

10

Białka ubić na sztywno dodając do nich stopniowo 50 g cukru. Kiedy piana będzie sztywna wlewać do cały czas miksowanej piany cienką stróżką zagotowaną wodę z cukrem.

11

Całość miksować jeszcze 10 minut, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.

12

Gotową pianę wyłożyć na ciasto z kremem, formując dowolne kształty (ja robiłam to widelcem). Bezę opiec za pomocą palnika cukierniczego lub w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C z funkcją grzania grill górny przez  7 minut. (UWAGA!!! jeżeli używasz piekarnika zostaw ciasto z formie! )