Opcje drukowania:

Lekkie gofry śniadaniowe

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

Idealne na każdy poranek!

 2 jajka
 1 łyżka syropu klonowego
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 1 ¾ szklanki mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.

2

Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.

3

Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.

Możliwości:
4

zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy

5

można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej

6

jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )

Wartości odżywcze

Porcji 6


Ilość na porcję
Kalorie 351
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5g8%
Węglowodany 21g8%
Białko 16g32%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.