Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.
Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,
zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),
cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,
zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,
ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze
ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce
moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.
Porcji 0